Freelance çalışma, herhangi bir işyerine bağlı olmadan, ofise ihtiyaç duymadan ve mesai saati sınırlaması olmadan bağımsız çalışma modelidir. Bir başka deyişle “serbest çalışma” olarak da tanımlayabiliriz. Teknolojinin de gelişmesiyle birlikte freelance çalışma sistemine olan ilgi artıyor. Bireyler, bilgisayarlarını yanında taşıyarak diledikleri yerden ihtiyaçları ya da hedefleri doğrultusunda kendi planlarına göre çalışabiliyor. Freelance kelimesini Türkçe karşılığı olarak “serbest çalışma” ya da “bağımsız çalışma” ifadeleriyle de ifade edebiliriz. “Freelancer” olarak adlandırılan bu çalışanlar, iş ve görev akışını aksatmadan, müşterilerinin taleplerini eksiksiz ve en iyi şekilde karşılamak koşullarıyla kendi çalışma saatlerini belirleyebilir. Yetenekleri ve deneyimleri doğrultusunda işler yapan freelancerlar, iş yüklerini de kendileri ayarlayabilmektedir. Ayrıca birden fazla gelir kaynağı bularak, birkaç işletme veya şirket için eş zamanlı olarak çalışmalar yapabilirler. Bu da tek bir gelir kaynağına bağlı kalmadan kazançlarını artırma fırsatı sunar.
Freelance çalışmanın, serbest tarzda bir çalışma sistemi olduğu için vergiye tabi olmadığına dair yanlış bir bilgi var. Ancak, üretilen bir hizmet ve karşılığında alınan bir ücret yani gelir söz konusu. Elde edilen bu gelirin da vergisini devlete ödemeniz ve yaptıkları işler karşılığında fatura kesmesi gerekiyor. Bu aşamada öncelikle kendi şirketinizi kurmalısınız. Şirket kurulması, piyasada güven tesis etmenizi, hukuki yükümlülüklerinizi yerine getirmenizi, devlet tarafından denetime tabii olmanızı dolayısıyla da özellikle de kurumsal şirketlerle olan iş potansiyelinizin artmasını sağlar. Ödeme almakta problem yaşamazken, olumsuz durumlarda kanunlar önünde hakkınızı arayabilir, hak iddia edebilir; kısacası kendisini hukuken de güvence altına alabilirsiniz.
Freelance çalışmalarınızdan elde edeceğiniz kazancı vergilendirmemeniz durumunda Vergi ziyaı suçunu işlemiş olursunuz ve bu suçun kanunlardaki karşılığı olan cezaya çarptırılırsınız. Vergi ziyaı suçu, mükellef veya sorumlu tarafından 341. maddede yazılı hallerle vergi kaybına sebebiyet verilmesi olarak tanımlanmıştır. Bu durumda, mükellefin veya sorumlunun vergilendirme ile ilgili ödevlerini zamanında yerine getirmemesi veya eksik yerine getirmesi yüzünden verginin zamanında tahakkuk ettirilmemesi veya eksik tahakkuk ettirilmesi yahut haksız yere geri verilmesine neden olunması sonucunda vergi kaybına sebebiyet verilmesi, vergi ziyaı suçunu oluşturmaktadır. Bu suçu işleyenlere, vergi kaybına balı olarak "Vergi Ziyaı Cezası" kesilmesi yoluna başvurulacaktır. Vergi ziyaı cezası; kayba uratılan verginin bir katına, bu verginin kendi kanununda belirtilen normal vade tarihinden cezaya ilişkin ihbarnamenin düzenlendiği tarihe kadar geçen süre için, VUK'nun 112 nci maddesine göre kayba uğratılan vergi tutarı üzerinden hesaplanan gecikme faizini uygulanarak ödenir.
T-Hesap olarak sizden istediğimiz bilgiler şöyle;
• Kimlik ön yüz fotoğrafı,
• İşyerine kendi adınıza kayıtlı ise tapu
• İşyeri adresi kiralık ise kira sözleşmesi,
T-Hesap ile adım adım şahıs şirketi kurulumu;
1-T-hesap wep sitesine giderek kayıt ol butonuna basarsınız
2-Kayıt ekranından istenilen bilgiler girilir (mail ve telefon doğrulaması yapılır)
3-İşletme türünüzü seçerek , Sizden
İstediğimiz bilgileri eksizsiz olarak doldurmanızı ve şirketin bu
bilgiler doğrultusunda kurulacağını unutmamanızı isteriz
4-Girilen bilgiler ve yüklenen belgeler mali müşavirler tarafından kontrol edilir.
5-İnteraktif Vergi dairesi sisteminden şirket açılış başvurunuz yapılır.
6- Yoklama İşlemleri için gerekli tarih
mükelleflere bağlı olduğu vergi dairesi tarafından bildirilir. Vergi
dairesi tarafında yoklama memuru faaliyet adresinizi neresi ise oraya
gelir gerçekten o adreste olup olmadığınızı yapılacak iş ile ilgili
araçları görmek ister. Tutanağını düzenleyerek kayıt altına alır
7- vergi levhası çıktı ve şirketiniz artık kuruldu
8-Ön muhasebe programınız açılır.
Artık faturalarınızı keserek işinize başlayabilirsiniz.
T-Hesap desteğiyle sıralamış olduğumuz 8
adımda oturduğunuz yerden şirketiniz kuruldu. Siz kahvenizi içerken
sürecin her aşamasından sizler ile paylaşıyoruz.
T-Hesap olarak, şirket kurulması için
tüm başvuru aşamaları ve e-dönüşüm süreçlerinde sizlere hizmet etmekten
keyif ve mutluluk duyuyoruz.
T-Hesap'lı olmak ve şirketinizi hemen şimdi kurmak için tıklayınız..