Şirket kurmak isteyen kişilerin şirket kuruluş işlemleri öncesinde ve şirket kuruluşundan sonra yapması gerekenler şeyler vardır.
Bunlar;
İş Planı Hazırlamak
Şirket kurarak ticari faaliyet yürütmek isteyen kişi ve işletmelerin Şirket kurmak için yapılması gerekenler arasında ilk olarak iş planı hazırlama adımlarını tamamlaması gerekmektedir. İş planı daha sonradan hazırlanabilecek olsa da şirket kuruluş işlemleri öncesinde bir plan hazırlamak işletmelerin hızlı bir şekilde çalışmaya başlamasını sağlamaktadır.
Faaliyet Alanını Belirlemek
Şirket kurmak için yapılası gerekenlerden bir diğeri de faaliyet alanını belirlemektir. Faaliyet alanını belirlemek için işletmeler gelecekteki hedeflerini göz önünde bulundurmalıdır. NACE Kodu listesinden yapmak istediğiniz iş ve yakın işleri belirleyerek sizler de şirket kuruluşu esnasında bunları paylaşabilir şirket kuruluş işlemlerinizi hızlıca yapabilirsiniz.
Noter İşlemleri
Şirket kurmak için yapılması gerekenlerden biri de noter işlemleridir. Mali müşavir vekaletnamesi, imza sirküleri ve imza beyannamesi alımı, şirket türüne göre şirket ana sözleşmesinin onaylanması gibi işlemler şirket kuruluşu esnasında belirlenen başlıca noter işlemleridir.
İş Yeri Kiralama
Şirket kurmak için her işletmenin belirli bir adresi şirket adresi olarak göstermesi gerekmektedir. Genellikle bir iş yeri sahibi olan kişiler iş yeri tapusunu göstererek şirket adresi belirlerken bir iş yeri olmayan kişiler ise iş yeri kiralayarak kira kontratı ile iş yeri açma başvurusu yapabilmektedir.
Genel olarak Şirket Kurmak İçin Yapılması Gerekenlerden en önem vermeniz gereken şeyler bunlardır. Fakat şirket türünüze göre yapmanız gereken şeyler çeşitlenebileceği için bu aşamada mali müşavirinizden destek almanız oldukça önemlidir.
Şirket kurma Maliyeti 2023
Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti Ne Kadardır?
2022 yılında şirket kurma sürecinde notere, vergi dairesine ve çalışmakta olduğunuz serbest muhasebeci mali müşavire bazı ödemeler yapmanız gerekir. Söz konusu ödeme kalemleri ve rakamlar ortalama olarak şu şekilde sıralanabilir:
Şahıs İmza Beyannamesi (Noter): 100 TL
Muhasebeci Vekaleti (Noter): 150 TL
Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergileri: 50 TL
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL arasıdır.
Mali müşavir tarafından şahıs şirketi kuruluş işlemlerinizin tamamlanmasının ardından, vergi dairesi tarafından faaliyet adresinize gelmesi için bir yoklama memuru atanır. Yoklama memuru faaliyet adresinize geldiğinde ise sizden kimliğinizi isteyerek yoklama tutanağına imza attırır ve böylece şirket kuruluş işlemleriniz tamamlanmış olur.
Sayfa içerikleri