Dünyayı saran Covid-19 pandemisi Türkiye’yi de olumsuz etkiledi. Sokağa çıkma yasakları ve benzeri kısıtlamalar insanları internetten alışveriş yapmaya zorladı.
Bu anlamda dağıtım kanalında en büyük iş de kuryeye düşüyor. Bu süreçte kuryelerin işlerini kendileri için yapmasına ve daha fazla kar elde etmesine olanak sağlayan bir kurye modeli oluşturulmuştur.
Peki kurye nedir ve kurye olmak isteyen bir kurye şahıs şirketi açabilir mi?
Esnaf Kurye Nedir? Kurye şahıs şirketi nedir?
Pandemi sürecinde pek çok insanın alışkanlıkları değiştikçe alışveriş tazları da değişti. Bu süreçte ilk olarak birçok ekspres servis ortaya çıktı. Günümüzde yeni bir iş modeli olarak büyük firmalara kurye hizmeti veren kuryelere Esnaf kurye adı verilmektedir. Bu sistemde kuryeler söz konusu büyük kurumlar adına değil kendi adına çalışmaktadır. Hatta kendi adlarına vergi de ödüyorlar ve gerekirse hizmet verdikleri firmalara fatura kesebiliyorlar. Bu model aslında yasal boşlukların keşfedilmesiyle ortaya çıktı.
Kuryeler genellikle tek bir firma için çalışıyor bu da başka firmalarla çalışarak daha fazla kazanmalarını engelliyor. Esnaf kurye sisteminde kuryeler zaman sınırlaması olmaksızın her zaman ve her yerde çalışabilirler. Yani herhangi bir şirketin çalışanı olmaktan çıkıp kendi işinin patronu oluyorlar.
E-ticaret hacimlerinin ve işlem adetlerinin artmasıyla birlikte kurye ve bireysel kargo taşımacılığına olan talep her geçen gün artıyor. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler ise şahıs işletmesi olan kuryeler ile çalışmayı tercih ediyorlar. Bu noktada firma çalışanı değil, kendiniz için çalışıyor oluyorsunuz. Verginizi ve sigortanızı kendiniz yatırıyor, bu firmalara fatura kesiyorsunuz. Bu çalışma sisteminin adı “Esnaf Kurye Modeli” olarak geçmektedir. Bu tip şirketlerin kuruluşlarında NACE kodu “53.20.09” olarak geçiyor. Bu kod ile gerçekleştirilebilecek olan faaliyetler “kurye faaliyetleri kara, deniz ve hava yolu ile yapılanlar dahil, evrensel hizmet yükümlülüğü altında postacılık faaliyetleri hariç” şeklinde tanımlanıyor.
Kuryeler için şirket kuruluş işlemleri ve gerekli belgeler nedir?
Sizden İstenilen bilgileri girmeniz
Kimlik Önyüz Fotoğrafı
Araç yeni ise Alış Faturası ve Araç ruhsatı
İkinci el ise Noter onaylı araç satış sözleşmesi ve Araç ruhsatı
Araç kiralık ise kira sözleşmesi ve Araç Ruhsatı
Aylık sabit maliyetleriniz neler olacak?
T-hesap için aylık olarak 369TL +KDV sabit ödemeniz olacaktır.
Aylık satışlarınıza bağlı olarak KDV ödemeniz oluşacaktır. Fatura kesmediğiniz durumda aylık sabit damga verginiz 87,30 TL olacaktır.
3 ayda bir kar üzerinden %15 gelir geçici vergisi hesaplanmaktır. Karınızın olmaması durumunda kanun koyucun belirlediği oranda damga verginiz 136,00 tl olacaktır
Genç girişimciler 75.000 TL kar için vergi ödemesinden muaftır
29 Yaş altı ve ilk kez şirket kuran kuryeler 1 yıl bağkur teşvikinden faydalanabilirler.
BAĞ-KUR teşvikimiz yoksa 2.232,50 TL olmakla birlikte düzenli ödendiğinde %5 oranında indirim uygulandığı durumlarda en düşük esnaf BAĞ-KUR primi 1.908,95TL olacaktır
- Kurye şahıs şirketi nedir? En basit şirket nasıl kurulur ? ve Şirket nasıl kurulur? blog yazılarımızı mutlaka gözatmanızı öneriyoruz.
Kuryeler şirket kuruluşlarında T- Hesap ayrıcalıkları neler?
- Kurye şahıs şirketi nedir?
Şirket kurulumu ve sonrasındaki fatura, vergi gibi süreçleri tek bir platformdan yönetebilirsiniz.
E-İmza Gönderimi
E-Fatura Geçiş İşlemleri
Ön Muhasebe Programı
PEKİ ÖN MUHASEBE PROGRAMI ÖZELLİKLERİ
İşletmelerin fiş ve fatura gibi belgeleri muhasebe hesaplarına eksiksiz ve doğru bir şekilde girmesi önem taşır
• İster webden ister cepten internet erişiminiz olan her yerden işletmenizi takip edebilirsiniz
• Günümüzde geliştirilen masraf yönetim programları sayesinde fiş, fatura gibi belgeler kullanılarak gider kalemleri kolayca sisteme girilebilir. Bazı masraf yönetim uygulamalarında bu belgelerin fotoğrafını çekmek yeterlidir. Masraf yönetim uygulaması altyapısı çekilen fotoğrafta bulunan yazıları algılayarak gider kalemi türünü belirleyebilir, miktarı ve detayları algılayabilir ve sonrasında da bu bilgileri muhasebe kayıtlarına işleyebilir.
• Saniyeler içerisinde oluşturulan e-faturanız anında müşterinizde. Dijitalde gönderdiğiniz ve arşivlediğiniz e-fatura ile kargo masrafından ve fatura saklama operasyonundan kurtulun
• Kime / ne zaman / ne kadar ödeme yapıldığını kolayca görüntüleyin ve giderlerinize özel kategoriler ekleyerek işletmeniz için gider takibini kolaylaştırın. Kurye şahıs şirketi nedir? yazımızı okuyun.
• İşletmenizde tanımladığınız kasa/banka hesabınızda gerçekleşen para giriş-çıkış hareketlerini her yerden görüntüleyin.
BUNLARIN YANINDA
• GİB e-Arşiv Fatura düzenleme
• Alış/satış faturası düzenleme
• Sipariş takibi
• Cari hesap takibi
• Tahsilat ve ödeme takibi
• Kasa ve banka işlem takibi
• Stok takibi
• Firmaya özel fatura şablonu
• Android ve iOS mobil kullanım
• Akıllı Fiş Okuma Yeni
• Banka Entegrasyonu Yeni
Sayfa içerikleri