Tüm sorularınızın cevapları Burada !

Şirket Nasıl Kurulur?

Şirket Kurma Maliyetleri

Şirket Kurma

KOSGEB YENİ GİRİŞİMCİ PROGRAMINDAN FAYDALANABİLMEK İÇİN İZLECEK ADIMLAR 

İş fikrine yönelik NACE KODU ’nu tespit ederek sürece başlamalı ,kuracağın iş KOSGEB tarafından destekleniyor mu? önce bunu öğrenmek gerekiyor. KOSGEB tarafından destelenen nace kodlarını kurumsal web sayfasından öğreniliyor.
www.kosgeb.gov.tr/site/tr/bağlantı/DesteklenenSektor
İşletmeyi kurmadan önce KOSGEB girişimcilik eğitim katılım belgesini almış olmak gerekiyor. Yani başvuru yapmak istediğiniz programa yönelik olarak geleneksel girişimci eğitimini veya İleri girişimci eğitimini tamamlamış olmak gerekiyor.
Eğitim türünü doğru tespit etmek yapılacak olan başvuru açısından büyük önem taşıyor
Kuracağınız işe yönelik tespit ettiğiniz nace kodu eğer ileri girişimci faaliyet konuları tablosunda yer almıyorsa geleneksel girişimci eğitimi tamamlaması yeterli olacaktır.
Girişimcilik eğitimine E-Devlet üzerinden başvuru yapılmaktadır. Bu eğitimler herkesin katılımına açık ve ücretsizdir. Üstelik eğitimler elektronik ortamda gerçekleştiğinden günü her saati eğitimler alınabilir. Eğitimlere başvuru ve katılım için KOSGEB’e veya başka bir kuruma gitmeye gerek yoktur.
Daha önceden kosgeb uygulamalı girişimcilik eğitimi tamamlayan girişimcilerde diğer başvuru şartlarını taşıdığı sürece tekrardan başvuru yapabilirler (01.01.2021 tarihi öncesi hariç )
İlgili eğitimi tamamlamadan işletme kurulması durumunda yeni girişimci programına başvuru yapılamaz.
Girişimcilik eğitimini tamamladıktan sonra sıra işletme kuruluşunda burada dikkat etmesi gereken çeşitli huşular bulunuyor. TTK (Türk Ticaret Kanununa) tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde örneğin, Limited veya Anonim şirketi olarak kurulmak zorunda
Adi ortaklıklar TTK kanununda tanımlı olmadığından Kosgep tarafında desteklenmiyor.
Eğitimi tamamlamış girişimcinin kurucu ortak payının en az %50 olması işletmeyi münferiden temsile yetkili olması gerekmekte ve yine bu işin başında olması herhangi bir yerde çalışmıyor olması gerekmektedir.                             

TEŞVİKTEN YARARLANMA KOŞULLARI

• Girişimcilik sertifikası almış olmalısınız.
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup 18 yaşından büyük olmak
• Daha önce KOSGEB’den herhangi bir hibe almış olmamalısınız.
• Türk Ticaret kanununda tanımlı bir türde kurulmuş olması- Örneğin Şahıs, Ltd. A.Ş. , Komandit vb. (Adi ortaklık kabul edilmemektedir),
• Ticaret Odası veya Esnaf ve Sanatkarlar Odalarından herhangi birine kayıt olması
• Fiilen işinizin başında olmanız (SGK hükümlerine göre başka bir işletmede çalışmamalısınız
• Okur-yazar olmanız yeterli olup herhangi bir mezuniyet şartı bulunmamaktadır.

BAŞVURU YAPABİLMEK İÇİN ADIMLAR

• KOSGEB’in giriş sayfasındaki ilgili online girişimcilik eğitimleri e-devlet üzerinden tamamlanarak; Girişimcilik Katılım Belgesini alır
• Sonraki adım işletme kuruluşunda T-hesap tarafından şirketiniz kurulur
• Esnaf Odaları veya Ticaret Odasından herhangi birine kaydolarak tamamlanır.
• KOSGEB ana sayfada E-Hizmetler bölümünden istenen bilgilerle veri tabanı kayıt işlemleriniz tamamlanır.
• E-imzanızla E-Tebligat adresi kaydı oluşturup sonrasında da KOBİ beyanname hazırlama işlemleri yapılır.
• KOBİ beyanname verme/güncelleme yapılır
• KOSGEB’den Geleneksel veya İleri Girişimcilik Programı için faaliyet göstereceğiniz sektöre göre başvuruda bulunarak (iş planı) hazırlanır ve KOSGEB onayına sunulur.                    

Kuruluş desteği

Kuruluş desteği kapsamında gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10.000 TL geri ödemesiz destek sağlanır.                             

Performans desteği

Performans desteği kapsamında geri ödemesiz olarak, programın uygulama esaslarında belirlenen kriterlere göre 40.000 TL’ye kadar, ayrıca girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya şehit yakını olması durumunda ilave 10.000 TL’ye kadar olmak üzere en fazla 50.000 TL’ye kadar destek sağlanır.

Sertifika desteği

Kapsamında, girişimcinin kurduğu işletme için gerekli mesleki ve teknik sertifika ve buna benzer belgeler (işletme sahibi için işletme kuruluş tarihinden önce en geç bir yıl öncesini kapsayacak şekilde) çerçevesinde; girişimcinin kurduğu işletmede çalışan personeli için (işletme kuruluş tarihinden itibaren) işletmeye destekoranı uygulanmaksızın geri ödemesiz olarak toplam 5.000TL’ye kadar destek sağlanır.

Sertifika desteği

Destek programı süresinde, işletmenin tasfiyesinin başlaması veya kapanması halinde destek programı sonlandırılır. Destek programı süresinde işletmenin devri veya başka bir işletme ile birleşmesi hususu; uygulama birimi tarafından değerlendirilerek destek programının devamına veya sonlandırılmasına karar verilir. Destek programı kapsamında desteklenen işletmenin, kuruluş tarihinden itibaren bir yılını tamamlamadan kapanması durumunda, destek programı sonlandırılan işletmenin gerekçesi Uygulama birimi tarafından değerlendirilir. Uygulama birimine sunulan bilgi ve belgeler doğrultusunda yapılan değerlendirme neticesinde, sonlandırmanın; işletmenin kastı veya ağır kusuru bulunmaksızın faaliyetlerini engelleyecek nitelikte ölüm, ağır kaza, ağır hastalık, tutukluluk, yangın, deprem, su basması, hırsızlık, finansal yetersizlik veya uygulama birimi tarafından uygun bulunan buna benzer gerekçeler nedeniyle oluştuğuna karar verilmesi halinde yapılan geri ödemesiz desteklerin iadesi istenmez. Aksi takdirde geri ödemesiz destekler, ödeme tarihinden itibaren muaccel hale gelir ve işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilir. İşletmenin bir yılını tamamlamasını müteakip tasfiyesi veya kapanması halinde; yapılan destek ödemeleri geri alınmaz.

Ödeme Destek

İşletme, KBS üzerinden destek ödeme talebini ilgili uygulama birimine iletir. Uygulama birimi tarafından uygun bulunan ödeme talebi için işletmenin banka hesabına destek ödemesi yapılır

Yardımcı olabilir miyiz?